Nitrogéngáz feltöltés

Milyen előnyökkel jár a gumiabroncsok nitrogénnel történő felfújása?

A gumiabroncsok levegő helyett nitrogénnel történő felfújása egy egyszerű kérdésből fakadt: a levegőt egy stabilabb gázzal helyettesítve korlátozható-e a nyomásvesztés? A levegő instabilitása az oxigén és a vízgőz kémiai tulajdonságainak tulajdonítható. Ezzel szemben a nitrogén (amely 78%-ban alkotórésze a levegőnek) a legalacsonyabb diffúziós kapacitással bíró elem. Ez a tulajdonsága nagy stabilitást ad a nitrogénnek, ezért ez a gumiabroncsok fejfújására különösen alkalmas közömbös gáz. Ez az oka annak, amiért például autóversenyeknél és a légi közlekedésben használják.

Az abroncs nitrogénnel történő felfújása stabilabb nyomást biztosít az idő múlásával.A nitrogén kevésbé gyorsan diffundál az abroncs köpenyén keresztül, mint az oxigén. Egyébként nedves ségtartalma (vízgőz) nagyon erősen korlátozott. Ha a nitrogén javítja a gumiabroncsban a nyomás stabilitását, az autós az alábbi hatásokat tapasztalhatja:

– jobb úttartás és kisebb durrdefekt veszély,
– hosszabb abroncsélettartam és üzemanyagmegtakarítás,
– a környezetvédelemhez is hozzájárul.

Tudni kell: a nitrogénes felfújás nem mentesíti önt a gumiabroncsok rendszeres ellenőrzésétől, mert a defekt vagy gáz elszivárgásának kockázata (ha kisebb mértékben is) továbbra is fennáll. Tudnia kell azt is, hogy ha ön rendszeresen ellenőrzi abroncsainak nyomását (három-négy hetente), a nitrogénes felfújás kevésbé érdekes az ön számára.


Bezár